Vaš preferovaný dealer

URBAN-X LAB

BUDOUCNOST JAKO BYZNYS.

Vyhrajeme boj proti změně klimatu ve městech? Nápadů, jak toho dosáhnout, je mnoho a MINI je prostřednictvím projektu URBAN-X pomáhá realizovat.
Odborníci se shodují, že pokud jde o účinný boj proti změně klimatu, klíčovou roli hrají velká města. A to nejen proto, že většina lidí již ve městech žije a při zvýšení venkovní teploty se tamní asfalt a beton zahřívají více než okolní venkovské oblasti, ale také proto, že města mají mimořádný potenciál proti změně klimatu úspěšně bojovat. Stále častěji je to vidět na práci URBAN-X, startupového akcelerátoru založeného společností MINI v roce 2016, který pracuje na řešeních pro větší udržitelnost života ve městech. „Změna klimatu se stále více stává ústředním aspektem toho, na co se při hledání nových startupů zaměřujeme,“ říká ředitel pro design Johan Schwind během našeho rozhovoru v sídle URBAN-X v newyorském Brooklynu.

V roce 2020 žilo ve městech přibližně 56 % světové populace, a proto jsou zde i odpovídajícím způsobem vysoké emise, které poškozují klima. Na města připadá 70 % celosvětových emisí oxidu uhličitého. Pokud však vezmeme v úvahu, kolik lidí v nich nejen žije, ale také pracuje, ukáže se, že vliv měst je poměrně malý. „V přepočtu na jednoho obyvatele je úroveň emisí skleníkových plynů ve městě výrazně nižší než na předměstí nebo na venkově,“ říká Schwind.

 

URBAN-X podporuje průkopníky a iniciativy vyvíjející nápady na technologie šetrné k životnímu prostředí, z nichž zde představujeme tři. 

URBAN-X LAB
Designový ředitel Johan Schwind má ve společnosti Urban-X na starosti nové nápady.

TADY JSOU TŘI SLIBNÉ STARTUPY, KTERÉ SE VĚNUJÍ OPRAVDU DŮLEŽITÝM TÉMATŮM. V NÁSLEDUJÍCÍ ČÁSTI SE DOZVÍTE VÍCE O TOM, JAK SE STARTUP V RÁMCI URBAN-X DOSTÁVÁ OD NÁPADU AŽ K SAMOTNÉ REALIZACI.

>
URBAN-X LAB
Zakladatel společnosti Oonee Shabazz Stuart vytváří v New Yorku prostory pro elektrokola a koloběžky chráněné proti krádeži.

První z nich je Oonee, newyorský startup, který se věnuje rozšiřování mikromobility pomocí jízdních kol a koloběžek. „Tady v New Yorku je délka zhruba poloviny všech jízd autem kratších než tři míle,“ říká zakladatel společnosti Oonee Shabazz Stuart, „takže to je pro kola ideální.“ Skutečnost je však taková, že Newyorčané používají kolo pouze na jedno procento svých cest. Jeden z hlavních důvodů je stejně banální jako zásadní, říká Stuart, a to, že ve městě prakticky není kam kolo zaparkovat, natož abyste ho zaparkovali někde, kde vám ho nemůžou ukrást. Více než polovině lidí, kteří jezdí na kole, bylo totiž kolo v minulosti odcizeno. Mezi tato kola patří i stále populárnější a dražší elektrokola. Ooneeho napadlo založit novou společnost, která by vyvíjela modulární garáže pro kola nebo kapsle. Tyto moduly jsou elektronicky zabezpečené a díky reklamním panelům pro pravidelné uživatele zdarma. „Pokud polovinu jízd autem přesuneme na jízdy na kole, dosáhneme snížení emisí ve městech o 50 procent,“ říká Stuart.

Podpora nových nápadů ve prospěch městského prostředí je pro MINI, jehož původní model byl v roce 1959 slavně vyvinut jako kompaktní a úsporná reakce na energetickou krizi, přirozená. „Jsme jedním z mála programů, které nabízejí specializovanou podporu začínajícím firmám, které chtějí pracovat s obtížnými a náročnými technologiemi,“ říká Schwind. „Ale už základní koncepce MINI znamená, že je ideální pro městské prostředí, nemluvě o našich zkušenostech s designem a technickými řešeními.“ Je samozřejmé, že musí být komerčně životaschopné. Když se podíváte na Kodaň, uvidíte, že je možné sladit ochranu klimatu ve městech s hospodářským růstem, protože hlavní město Dánska snížilo od roku 1990 emise skleníkových plynů o 40 %, ale zároveň o 50 % zvýšilo své hospodářské výsledky.

>
URBAN-X LAB
Wenbo Shi, generální ředitel Singularity, a jeho zaměstnanci vyvíjejí aplikaci, která uživatelům umožní vyhledat pouze obnovitelné zdroje elektřiny.

Další startup z portfolia URBAN-X, americká společnost Singularity, pracuje na způsobech, jak umožnit spotřebitelům kontrolovat a ovlivňovat vlastní emise. Vyvíjí technologie, s jejichž pomocí mohou zákazníci pomocí softwaru v reálném čase sledovat, odkud jejich elektřina pochází a kolik oxidu uhličitého se při její výrobě uvolňuje. „Výsledky mohou být velmi rozdílné v závislosti na tom, kde žijete. Přes den můžete mít více solární energie, v noci zase více zemního plynu,“ říká Wenbo Shi, spoluzakladatel společnosti Singularity. V průzkumu startup zjistil, že v závislosti na místě bydliště by majitelé elektromobilů mohli ušetřit 43 % emisí uhlíku při spotřebě energie, pokud by dobíjeli v době, kdy je větší pravděpodobnost, že energie bude pocházet z obnovitelných zdrojů.

MINI podpořilo v rámci projektu URBAN-X více než 70 startupů. Mladé společnosti získávají přístup ke skupině expertů z řad inženýrů, designérů a programátorů, kteří jim pomáhají připravit jejich produkty a služby na trh a také najít investory. Každý rok se o místo v programu URBAN-X uchází více než 1000 společností – z nich je přijato pouze 1,5 %.
>
URBAN-X LAB
Kampaň proti vyhazování: Chantal Emmanuel, spoluzakladatelka společnosti LimeLoop, pracuje na vývoji udržitelných obalů, které lze použít až 200krát a které po jedné cestě neskončí v koši.

Jedním ze startupů, který se tam nedávno dostal, je LimeLoop, mladá společnost, jež chce rozvíjet oběhové hospodářství obalového materiálu ve snaze bojovat proti obrovskému množství odpadu, které v současnosti vzniká při nakupování online. Podle průzkumu jen Amazon v roce 2019 vyprodukoval přibližně 211 milionů kilogramů plastového odpadu – včetně tolika bublinkových fólií, že by jimi bylo možné 500krát obtočit planetu. Údajně ekologičtější typy papírových obalů však mají také svou cenu. Společnost LimeLoop spočítala, že kvůli materiálu na krabice jsou každoročně pokáceny přibližně tři miliardy stromů. Nápadem startupu bylo vytvořit opakovaně použitelné obaly z recyklovaného vinylu a bavlny, které by se daly použít nejen jednou, ale rovnou dvěstěkrát. LimeLoop také pomáhá zásilkovým společnostem nastavit systémy pro zpětný odběr obalů od jejich zákazníků. „Náklady na naše opakovaně použitelné obaly jsou srovnatelné, ne-li dokonce nižší než náklady na běžné obalové materiály, a to právě díky jejich opakovanému použití,“ říká spoluzakladatelka společnosti LimeLoop Chantal Emmanuel. Za celý svůj životní cyklus však každý z nich ušetří více než 65 000 litrů vody, 15 litrů minerálního oleje a více než jeden strom.

>
URBAN-X LAB

Podle prognóz se do roku 2050 bude na celém světě každý měsíc stěhovat z venkova do města v průměru téměř šest milionů lidí. Za 30 let budou dvě třetiny lidstva tvořit obyvatelé měst. Ani pandemie tento trend nezvrátí, říká Schwind. „Je skvělé, že více lidí může pracovat na dálku, ale to neznamená, že se všichni mohou odstěhovat z města.“ Pro Schwinda, který vyrostl na farmě, jsou města místem kreativity a inovací. „Žít ve městě znamená být vystaven různým perspektivám, novým nápadům, být blízko místa, kde se rodí kultura. Tyto aspekty si zachovají svou sílu a po skončení projektu Covid budou i nadále lidi lákat do měst.“ Pro Schwinda to znamená naději, zejména pokud jde o změnu klimatu. „Myslím, že žijeme ve světě, kde si maximálně uvědomujeme negativní věci jen díky tomu, jak jsme propojeni. Domnívám se, že se někdy cítíme zahlceni a zapomínáme na všechny ty dobré věci, které se zároveň dějí.“ Co například? „Lidé reagují na lesní požáry, povodně a další přírodní katastrofy tím, že věnují velkou část svého života snaze to napravit a najít řešení. Startupy, které financujeme, jsou toho živým důkazem.“ 

URBAN-X LAB

URBAN-X je platforma pro zakladatele, kteří přetvářejí život ve městě. URBAN-X, který založila společnost MINI v roce 2016, spolupracuje se startupy na budování odvážných technologických řešení pro udržitelnou planetu. Poskytuje podnikatelům individualizovanou a přizpůsobenou podporu, která urychluje růst a buduje úspěšné podniky pro další generaci inovátorů zaměřených na klima a města. Platforma URBAN-X nabízí špičkové inženýrské a designové zdroje, investiční kapitál, globální síť investorů, tvůrců podnikové strategie a koncové zákazníky a generuje prvotřídní vzdělávací obsah pro globální síť zakladatelů. URBAN-X úzce spolupracuje s BMW iVentures a BMW Startup Garage na propojení týmů s interními zdroji tam, kde je to vhodné. Pokud se chcete o URBAN-X dozvědět více, podívejte se na Twitter, Instagram @urbanxaccel a nebo na Facebook organizace.