Vaš preferovaný dealer

Jak nakreslit MINI – snadné kreslení auta

Jak nakreslit MINI.

snadné kreslení auta.

Nakreslit MINI je jednodušší, než si myslíte. Musíte mít ale správné tipy, které vám s tím pomohou. Podívejte se na náš videonávod, jak automobilový designér MINI Josef Kuhlmann krok za krokem kreslí na prázdný list papíru a promění ho v MINI Cooper S.
Nejdříve vytvořte obrys, poté doplňte karoserii a nakonec zvolte barvy vozu: i když jste nikdy předtím nic nekreslili, tipy automobilového designéra Josefa Kuhlmanna vám pomohou nakreslit MINI, na které budete hrdí. V našem výukovém videu vás provede všemi kroky, které potřebujete učinit k vytvoření realistické kresby automobilu. Také vám ukáže, jak mu doplnit všechny jeho jedinečné detaily, jako jsou světlomety a černý pruh prosklení, díky nimž bude vaše kresba skutečně vypadat jako MINI. Dozvíte se také o věcech, kterým je třeba věnovat pozornost, aby vaše 3dveřové MINI Cooper S v edici Resolute vypadalo co nejrealističtěji. Náš videonávod vám ukáže vše, co potřebujete vědět.
Jak nakreslit MINI – snadné kreslení auta

Než začnete, naučte se hledat detaily.

Především byste si měli uvědomit, že mistrem se nikdo nerodí. Dokonce i Picasso musel trénovat. A pokud to děláte poprvé, neměli byste očekávat, že vaše první kresba bude mít kvalitu uměleckého díla z Louvru. Kromě toho, že se naučíte základy perspektivy, měli byste také cvičit své oko, abyste skutečně viděli detaily, které definují MINI. Právě to vám usnadní jeho kreslení. Věnujte pozornost specifickým proporcím MINI. Podívejte se, jak detaily, jako jsou třeba světlomety, dodávají vozu jeho charakteristický vzhled. Možná jste také viděli specifickou barvu, která opravdu dokáže upoutat. Dívat se na něco a skutečně to vidět je klíčem k vytvoření realistické kresby.
Jak nakreslit MINI – snadné kreslení auta
Jak nakreslit MINI – snadné kreslení auta

Uvolněte se a bavte se kreslením svého MINI.

První linka je nejtěžší. Zvlášť pokud vůbec nejste zvyklí kreslit. Jak tedy nejlépe začít? Nejprve je dobré získat cit pro proporce MINI a pro kompaktní rozměry, které ho definují. Josef radí, abyste začali s velmi tenkými čarami a pokusili se načrtnout hrubý obrys. Poté použijte několik „ostrých čar“ k vyznačení kapoty a oken. Pravděpodobně nejlepší bude začít s koly a umístit je do vnější části náčrtu. Pak postupně zkuste volně přidávat čáry, abyste získali přibližný tvar karoserie. Konkrétní detaily, jako je maska chladiče a boční zrcátka, by měly být nakreslené tužkou jen lehce. Tyto první linie, které uděláte, nebudou později, až kresba získá tvar a přidáte stínování, vidět, takže si s nimi nedělejte příliš velké starosti.
Jak nakreslit MINI – snadné kreslení auta
Jak nakreslit MINI – snadné kreslení auta

Nakreslete auto jako profesionál: použijte šablonu.

Jakmile máte obrys karoserie, můžete přidat tzv. skleník – to jsou v podstatě okna a střecha. Protože tento skleník u vozů MINI nemá výrazné sloupky, jež obvykle mají jiné vozy, je jejich tmavý povrch, který vzniká, známý jako černý pruh. Dále bude potřeba zapracovat na kolech a světlometech. Nyní je čas začít ve svém náčrtu vytvářet tlustší linky. Přední část vozu MINI má charakteristicky kulaté světlomety. Nakreslit ovál ale není tak snadné, jak se zdá, zvláště pokud nemáte natrénováno. „Dá to hodně práce, a to i profesionálům,“ říká Josef. Proto používá šablony, s nimiž se pracuje efektivněji. „Když zatloukáte hřebík do zdi, používáte kladivo. Proč byste nemohli používat nástroje, když kreslíte?“ říká. Používání šablon pro kola je také dobrý nápad. „Detailní nakreslení pneumatiky i s ráfkem může trvat déle než dokončení celé kresby. Proto doporučuji stanovit si priority. Obecně platí, že stačí jednoduchý zástupný symbol.“
Jak nakreslit MINI – snadné kreslení auta

Dokončete kresbu MINI doplněním drobných detailů.

Díky detailům vypadá kresba auta realističtěji. Podívejme se na přední světla. Nejenže musí mít jejich tvar typickou kulatost, ale stínování na vnitřní straně světla musí zachycovat i dlouhou čočku a její odraz, protože jenom tak se objeví soustředěný, ale přátelský vzhled, který je pro MINI typický. Důležitá je také pozornost věnovaná detailům při kreslení masky chladiče. Určitě se snažte zachytit její šestiúhelníkový tvar a výrazné vstupy vzduchu modelu Cooper S. Josefova rada odborníka: „Je důležité neztratit se v detailech. Nezapomeňte se dívat na obrázek jako na celek“.
Jak nakreslit MINI – snadné kreslení auta
Jak nakreslit MINI – snadné kreslení auta

Nechte se inspirovat tvary a barvami svého světa.

MINI je proslulé nejen svým legendárním designem, ale také širokou škálou barev a kombinací materiálů. Žádná jiná barva není s MINI tak neodmyslitelně spjata jako závodní zelená British Racing Green. Ale samozřejmě to není jediný odstín zelené, který fanoušky MINI okouzluje. Jako designérka oddělení barev, materiálů a povrchů je součástí práce Evelin Hartmannové navrhování barevných a materiálových konceptů. Přetváří nápady na nové barevné odstíny a následně rozhoduje, jaké materiály a textury se k nim nejlépe hodí. Také testuje, které barvy nejlépe působí na různě tvarovaných plochách ve voze. „Než začnu se samotným návrhem konceptu, nechám se inspirovat velkým množstvím věcí a vytvářím moodboardy, což jsou koláže fotografií s barvami a různými povrchy a texturami,“ vysvětluje Evelin. „Jsem velmi všímavá v každodenním životě a také při cestování, protože vše kolem nás může vyvolat nové nápady a velmi osobní interpretace.“ Důležité je hrát si s různými materiály a barvami a sledovat, jakou odezvu vyvolávají. Kontrasty, protiklady a akcenty vytvářejí napětí. Dodávají designu jeho jistotu. „Důležité je také zůstat zvídavý a objevovat svět s otevřenýma očima,“ radí Evelin.
Jak nakreslit MINI – snadné kreslení auta